Menu icon Home button

Wie kies jij als ceremoniemeester?


Zoals je misschien wel weet, kost het organiseren van een bruiloft veel tijd. Vele handen maken licht werk, dus alle hulp is welkom. De ceremoniemeester is degene die het meeste regelt voor jullie bruiloft. Hij of zij zorgt ervoor dat alles soepel verloopt op de dag zelf en zal ook het aanspreekpunt voor de gasten zijn. Maar wie kies jij als ceremoniemeester? Na het lezen van dit artikel heb je daar misschien wel antwoord op. 

Ceremoniemeester kiezen
Foto: Carola Paas Fotografie
 

Wie moet je vragen voor deze taak?

Waarschijnlijk zullen velen in jouw familie- en vriendenkring zich aanbieden om deze taak op zich te nemen. Wij snappen dat je niemand wilt passeren, maar je moet wel de juiste persoon hebben voor deze taak. Je kunt bijvoorbeeld je bestie vragen. Zij weet wat jij leuk vindt en waarschijnlijk heb je het al vaker met haar over de bruiloft gehad en weet ze dus ook hoe het er ongeveer uit moet komen te zien. Je zou ook je moeder, nicht of zusje kunnen vragen. Ook zij kennen jou als geen ander. Of wat dacht je van iemand die wat verder van je afstaat? Het belangrijkste is dat je van tevoren bespreekt wat je wensen zijn en dat er in ieder geval een band is tussen jullie zodat je hem of haar volledig kan vertrouwen. Je kunt meerdere ceremoniemeesters nemen, maar wij raden je aan om het bij een of twee te houden. Mocht je er helemaal niet uitkomen, dan zou je altijd nog een weddingplanner in kunnen schakelen. Zij hebben enorm veel ervaring in het organiseren van bruiloften. 


Een familielid of vriend(in) vragen

Het is niet verplicht om een familielid te vragen om deze taak van "ceremoniemeester" op zich te nemen. Het kan een voordeel zijn om iemand te kiezen die er wat verder vanaf staat. Hij of zij heeft vaak een andere kijk op dingen en kan met handige tips en ideeën komen. Ook heeft diegene wellicht minder behoefte om de gehele bruiloft bewust mee te maken. Wanneer je meerdere mensen wilt vragen om ceremoniemeester te zijn, kun je bijvoorbeeld een bevriend stel kiezen of je zus en een goede vriendin. Het zou fijn zijn als ze goed met elkaar overweg kunnen, want ze moeten tenslotte samenwerken. 

Invulkaarten op je bruiloft
 

Wat verwacht je van de ceremoniemeester?

Je geeft de organisatie van jouw bruiloft uit handen, dat is best een verantwoordelijkheid! Degene die jij als ceremoniemeester gaat vragen, zal zich zeker vereerd voelen. Maar hij of zij zal ook best een beetje zenuwachtig zijn, want dit moet de mooiste dag van jullie leven worden. Bedenk van tevoren wat je van de ceremoniemeester verwacht. Enkele dingen die je kunt verwachten van een ceremoniemeester is dat hij of zij goed kan plannen en organiseren en zin heeft om jullie te helpen. Ook moet diegene over voldoende tijd beschikken natuurlijk. 😊
 

De taken van een ceremoniemeester

De ceremoniemeester is er om jullie te ondersteunen voor het huwelijk, maar ook op de dag zelf. Hoe ver jullie hem of haar hierin betrekken, is helemaal aan jullie. Wij snappen heel goed dat je het lastig vindt om dingen uit handen te geven. Het moet immers de mooiste dag van je leven worden. Maar om volledig te kunnen ontspannen, kun je het beste de ceremoniemeester een groot deel van de bruiloft laten regelen. Dit zijn o.a. de taken van een ceremoniemeester.
 
  • Het aanspreekpunt voor de gasten. Zowel voor als tijdens de bruiloft.
  • De organisator van het vrijgezellenfeest.
  • De ceremoniemeester regelt de speeches en stukjes en plant ze in.
  • Het maken van een draaiboek. Dit kan eventueel ook samen met het bruidspaar.
  • Verantwoordelijkheid voor het bruidspersoneel.
  • Overzicht van de cadeaulijst maken en een lijst regelen van alle trouwleveranciers (bloemist, bruidsfotograaf, cateraar etc. 

Dit zijn een aantal voorbeelden van taken van de ceremoniemeester, maar in overleg kunnen jullie de taken ook verdelen. Misschien willen jullie wel een aantal dingen zelf regelen. De taken op de dag zelf zijn eigenlijk net zo belangrijk als de voorbereiding, want een goed begin is het halve werk. Onderschat de taken op de dag zelf niet, want er komen diverse leveranciers op de locatie om spullen te brengen. Denk aan de bruidstaart, bloemen, partyverhuur zoals ceremonie stoelen e.d.

Aankleding en versiering voor de bruiloft


Samenwerken en communicatie

Naast een goede voorbereiding is het erg belangrijk dat jullie met de ceremoniemeester blijven communiceren. Geef aan hoe de dag eruit moet komen te zien en wat je van de ceremoniemeester verwacht en andersom. Samenwerking is erg belangrijk, dus af en toe overleggen is nodig. Sta ook open voor de ideeën van de ceremoniemeester. Jullie zijn misschien diep verzeild geraakt in jullie eigen ideeën, maar een frisse blik om sommige zaken als buitenstaander kan tot slimme oplossingen of leuke ideeën lijden. Bovendien krijgen jullie hiermee meer vertrouwen in elkaar.

Bespreek jullie wensen met de ceremoniemeester en maak een gedetailleerd draaiboek met alle activiteiten die die dag plaats gaan vinden.
Wij wensen jullie heel veel succes met alle voorbereidingen!
 
Menu
Categorieën