Menu icon Home button

Trouwen: Wat wordt mijn achternaam


Je gaat trouwen, welke achternaam ga je voeren?

Door het trouwen op zich verandert er eigenlijk niets aan je achternaam. Maar getrouwde stellen hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaars achternaam te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners.

Ook mag je beide achternamen voeren in een volgorde die je zelf wenst.

Hier een voorbeeld, hoe je je achternaam zou kunnen voeren:
Anna de Vries trouwt met Jan de Jong. Anna mag na de huwelijksvoltrekking voor het voeren van haar achternaam een keuze maken uit de volgende opties:

Anna de Vries
Anna de Vries - de Jong
Anna de Jong - de Vries
Anna de Jong


Op officiële documenten zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart wordt altijd je eigen achternaam vermeld, ook als je gekozen hebt voor de achternaam van je echtgenoot (of voor een combinatie). Je kunt er wel voor kiezen om je achternaam aan te vullen met die van je echtgenoot. Tussen jouw achternaam en die van je partner komt dan de toevoeging ‘e/v' (echtgenoot van) of ‘w/v' (weduwe van) te staan.


Achternaam na een scheiding

Na een echtscheiding mag je ook nog steeds de achternaam van je ex-man blijven voeren. Als je ex-man het hier niet mee eens is en er zijn geen kinderen uit jullie huwelijk geboren, kan hij of zij de rechter verzoeken om jouw te verbieden de naam van jouw ex-man te blijven voeren.

Wil je nog meer regeltjes rond het huwelijk weten, kijk dan ook eens naar de regels wanneer je gaat trouwen in het buitenland.

Bron: Judex.nl
 
Menu
Categorie├źn