Menu icon Home button

Trouwen in het buitenland: De regels


Sommige mensen willen heel graag in het buitenland trouwen. Hier zijn een aantal  mogelijkheden van, maar je zult je bijvoorbeeld wel aan de regels van het land moeten houden waar je wilt trouwen. Ook zal je na moeten gaan welke formaliteiten er nog geregeld moeten worden om ervoor te zorgen dat jullie buitenlandse huwelijk hier in Nederland officieel als huwelijk kan worden aangemerkt.


De buitenlandse regels bepalen bijvoorbeeld:

Welke documenten je nodig hebt voor het sluiten van het huwelijk;
Of jullie een melding moeten doen van het voorgenomen huwelijk of dat jullie een trouwvergunning nodig hebben;
Of je een trouwboekje ontvangt.


Legalisatie huwelijksakte

Nadat jullie getrouwd zijn moet in de meeste gevallen de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de autoriteiten van het land waar jullie zijn getrouwd. Hierna moet de huwelijksakte gelegaliseerd worden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in het desbetreffende land. Legalisatie is in feite een extra controle waardoor de Nederlandse autoriteiten weten dat het gaat om een geldig (huwelijks)document.



Als het land waar jullie trouwen is aangesloten bij het zogenaamde Apostilleverdrag (legalisatieverdrag), dan is het voldoende om alleen een apostillestempel te laten plaatsen en hoeft de akte niet door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging te worden gelegaliseerd.

Legalisatie in het land waar jullie getrouwd zijn is een voorwaarde om het huwelijk in Nederland te laten registreren. Als jullie in Nederland wonen is het verplicht om het huwelijk te registreren in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Het is aan te raden om uw buitenlandse huwelijksakte ook in te schrijven in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken. Het voordeel hiervan is dat u dan altijd snel en gemakkelijk een uittreksel of afschrift van de akte kan opvragen.


Legalisatie Buitenlandse Zaken

Kun je niet zelf voor de benodigde legalisaties zorgen, dan kan de legalisatieafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor jullie bemiddelen bij het verkrijgen van de legalisaties. Voorwaarde is wel dat jullie de Nederlandse nationaliteit hebben. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.


Verklaring van huwelijksvoornemen

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar jullie gaan trouwen, geeft deze verklaring af.

Wil je nog meer weten over de regels over trouwen weten, zoals: welke achternaam ga je voeren als je gaat trouwen.

Bron: Judex.nl
 
Menu
Categorie├źn