Menu icon Home button

De betekenis van bloemen in het bruidsboeket


Je zult er ongetwijfeld niet bij elk bosje bloemen bij stil staan, maar het gezegde "zeg het met bloemen" is eigenlijk wel heel goed gekozen. Want de meeste bloemen in het bruidsboeket hebben namelijk een eigen betekenis. Als je die betekenis kent is het leuk om rekening mee te houden bij de keuze van de bloemen op je trouwdag. Maar er zijn ook bloemen waarbij de ontvanger de betekenis maar beter niet kan kennen.


Acacia

AcaciaVerbondenheid, innige vriendschap 

Acacia-soorten hebben vaak samengestelde bladeren 1 blad bestaat uit meerdere deelblaadjes. Gewoonlijk zijn de takken zo ineengestrengeld met die van de ernaast staande acacia's dat ze een ondoordringbaar struikgewas vormen. De acacia kan zo'n 6–8 m hoog worden, maar komt vaak ook slechts als struik voor.

Amaryllis

AmaryllisBetoverende schoonheid, ontzag, bewondering 

Amaryllis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het geslacht is vernoemd naar een herderin uit de idyllen van de Griekse schrijver Theocritus en een pastorale van de Romeinse schrijver Vergilius. Het geslacht werd oorspronkelijk door Carolus Linnaeus veel ruimer opgevat dan tegenwoordig.

Anemoon

AnemoonVerwachting, attentheid, zorgzaamheid 

Anemonen zijn kruidachtige planten uit de ranonkelfamilie. Ze hebben gelobde bladeren en grote bloemen. De naam Anemone gaat terug in de oudheid. Anemona was een nymph aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage zou Floras Zephyr verliefd op Anemona zijn geworden, waardoor de jaloerse godin haar in een bloem veranderde.

Anjers

AnjersHet verschil 

Anjers zijn overblijvende of zelden eenjarige, kruidachtige planten. De bloemkelk is buisvormig, vijftallig en aan de oorsprong omgeven door twee, of meer dekbladeren. De bloemblaadjes zijn gekerfd of gespleten. De bloem heeft 10 meeldraden en twee stampers. De wilde anjer is paarsroze. De gekweekte in de kleuren rood, wit, geel, zalm, groen.

Aster

AsterSymbool der liefde 

Het geslacht Aster hoort tot composietenfamilie. Vanwege de prachtige bloei (in bloemhoofdjes) zijn er veel cultivars als tuinplant gekweekt.In Nederland en België komen de volgende soorten voor: Gladde aster, Kleine aster, Nieuw-Nederlandse aster, Smalle aster, Zulte en de Kalkaster. Van deze soorten zijn alleen de zulte en de kalkaster inheems.

Chrysant (geel)

ChrysantVoorzichtige liefde 

Chrysanthemum is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). De naam stamt uit het Grieks: 'chrys-' dat is goud en '-anthemon' is bloem. De chrysant wordt steeds meer gebruikt voor decoratieve toepassingen vanwege de goede houdbaarheid en diversiteit aan kleuren en typen die verkrijgbaar zijn.

Dahlia

DahliaWeelde, uitbundigheid, pracht 

Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie. Het geslacht omvat een tiental soorten, die in het wild in Mexico groeien. De oorspronkelijke dahlia's zijn kale, opgaande, planten met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn verschillend van soort. De gekweekte dahlia's zoals wij die kennen zijn zonder uitzondering hybriden.

Gardenia

GardeniaVreugde 

De Gardenia is een plant uit de sterbladigenfamilie. Het is een dichte, bossige struik. De plant wordt niet hoger dan 2 m, maar in het wild soms wel 12 m hoog. De bladeren zijn tegenoverstaand, glanzend donkergroen, soms met gele of witte vlekken, eivormig tot langwerpig. Aan de voet van de bladstelen zit een breed-driehoekig steunblaadje.

Geranium

GeraniumOntmoeting, vriendschap 

De geranium is een geslacht uit de familie Geraniaceae. Tot dit geslacht behoren 220 tot 280 soorten, waarvan de meeste soorten oorspronkelijk in Namibië en Zuid-Afrika voorkomen.Er komen ook soorten voor in tropisch Afrika, Voor-Azië, Australië en op sommige eilanden in de Indische Oceaan.

Gips

GipsEen vruchtbaar huwelijk 

Gypsophila (gips) is een geslacht van planten in de Anjerfamilie. Het geslacht wordt in het Nederlands meestal gipskruid genoemd. Het geslacht kent 80tot 100 soorten. De planten zijn in het algemeen kalkminnend. De botanische naam is afgeleid van de griekse woorden gupsos = krijt en philos is liefhebben.

Iris

IrisIk heb een boodschap

De bloemen kunnen in kleur variëren van goudgeel, tot wit, blauw, lavendel en paars en. Roze irissen zijn gekweekt binnen sommige soorten. Alle irissen hebben lange stelen en bloemen met zes kroonbladeren, waarvan drie naar beneden wijzen en drie rechtop staan. Bij sommige kleinere soorten wijzen de kroonbladeren allemaal naar buiten. 

Jasmijn

JasmijnSensuele liefde, vriendschap, naastenliefde

Jasminum is een geslacht uit de olijffamilie. De naam is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat 'geschenk van God' betekent. Verschillende jasmijnsoorten worden gekweekt. De grootbloemige jasmijn en de Arabische jasmijn worden gekweekt en worden gebruikt in parfums. Jasmijnbloemen worden gebruikt in jasmijnthee. 

Klimop

KlimopEchtelijke kracht 

Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige liaan uit de klimopfamilie (Araliaceae). De plant groeit op vochtige en voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels aan vastklampt. Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen). 

Lelie

LelieJe bent lief

Lelie (Lilium) is een geslacht van de kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Het geslacht telt meer dan 100 soorten, waarvan de meeste voorkomen op het Noordelijk Halfrond. De planten zijn vooral bekend als tuinplanten. Sommige soorten hebben eetbare bollen. De soorten uit het geslacht Lilium staan bekend als de ware lelies. 

Lelietje van dalen

Lelietje van dalenGeluk

De bladeren zijn breed-elliptisch, gesteeld en onbehaard. Ze staan met z'n tweeën bijeen. Onder aan de plant bevindt zich een schede van papierachtige bladen. De bloem is wit, klokvormig en heeft een aangename geur. De bloemen worden ca 8 mm lang. Er vormt zich een naar één kant gekeerde tros van 6 tot 12 bloemen. Deze bloeit in mei en juni. 

Lotusbloem

Lotusbloem

Zuiverheid, waarheid, spiritualiteit

De Lotusbloem komt oorspronkelijk uit Indonesië en India, maar groeit ook in Japan, het zuidoosten van de VS, Suriname, Thailand, China en Australië. De lotus is een speciale bloem vanwege het gele schijfje in het midden. Als ervoor gezorgd wordt dat de wortelstokken niet bevriezen, kan de plant ook wel in een gematigd klimaat overleven.

Madeliefje

MadeliefjeOnschuld, trouw, reinheid, maagdelijkheid 

Het madeliefje is een kleine, kruidachtige, overblijvende plant uit de composietenfamilie die tot 15 cm hoog wordt. Madeliefjes planten zich ongeslachtelijk voort doordat zich in de oksels van de bladeren zijstengels vormen die kunnen uitgroeien tot een nieuw rozet. Het madeliefje plant zich ook via zaden voort.

Magnolia

MagnoliaSterke liefde 

Magnolia's hebben ongedifferentieerde bloembladeren: de bloemen hebben een bloemdek bestaande uit bloemdekbladeren (tepalen). De bloemdekbladeren, de meeldraden en de vruchtbeginsels zijn spiraalsgewijs op de kegelvormige bloemas ingeplant. Deze bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen.

Mimosa

MimosaVriendschap, zachtheid, trouw, veelomvattendheid

Mimosa is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). The Plant List erkent 618 soorten. Volgens de Flora of China bestaat het geslacht uit circa 500 soorten die vooral voorkomen in tropisch Amerika. Een aantal soorten worden als sierplant gekweekt. De bekendste soort is het kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica).

Narcis

NarcisIJdelheid, nieuw leven, volle wasdom, lentegevoel 

Narcis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes.

Orchideeën

OrchideeënSchoonheid, vreemde liefde

De bloem van een orchidee is meestal eenvoudig te onderscheiden van een andere bloem. De bloem is prachtig opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Het middelste kroonblad is afwijkend qua vorm en vergroot (de lip), zodat het een platform voor insecten vormt om makkelijker het centrum van de bloem te bereiken. 

Roos (rood)

Roos (rood)Liefde, schoonheid

Rozen zijn bloeiende planten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen. Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Rozen worden regelmatig gebruikt in het bruidsboeket en als bruidsbloemen.

Roos (roze)

Roos (roze)Romantische liefde

Rozen zijn niet moeilijk te verzorgen, maar kunnen afhankelijk van het ras vatbaar zijn voor aantastingen. Belangrijk is dat het planten in het voor- of najaar gebeurt, tussen november en maart, maar niet tijdens vorst. De grond waarop rozen staan dient goed doorlatend te zijn om te voorkomen dat de planten in te veel water komen te staan.

Roos (wit)

Roos (wit)​Eenheid, voor altijd samen

Sommige rozen hebben een aangename geur. Deze soorten worden gebruikt in de parfumindustrie. Van de vrucht van de roos, de rozenbottel, worden rozenbotteljam en -siroop bereid (Roosvicee). De jam is rijk aan vitamine C. Voor de bereiding van rozenbotteljam worden vooral de vruchten van de hondsroos (Rosa canina) gebruikt.

Stephanotis

StephanotisGeluk

Een ronde boog of één in de vorm van een hart, bloemen als sterren en een goddelijke geur: geen wonder dat deze Madame van Madagaskar een welkome huisvriendin is. Stephanotis is het symbool van geluk: de stengels en bladeren kunnen tegen een stootje, maar de bloemen zijn kwetsbaar, en vragen om rust en een beetje respect. 

Tulp (rood)

Tulp (rood)Een liefdesverklaring, de hoop dat een wens verhoord wordt

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien. Tulpenbollen worden in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de 'botanische tulp', die vooral geschikt is voor in de tuin.

Tulp (wit)

Tulp (wit)Eeuwige liefde

Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de meest dominante exportlanden van tulpen en tulpenbollen. Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen die vooral door toeristen goed wordt bezocht. Daarnaast komen er bussen vol toeristen om de tulpenvelden te bekijken.

Vergeet Me Nietje

Vergeet Me NietjeWare liefde

In de Middeleeuwen was een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van bloemen viel hij door zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep "Vergeet mij niet". Deze bloem is verbonden met romantiek en werd door vrouwen gedragen als teken van oneindige liefde.

Viooltje

ViooltjeHoop, hoopvolle verwachtingen

Viooltjes worden gebruikt als basis voor veel parfums. Er wordt zelfs snoep van gemaakt. Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten veel vitaminen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor de decoratie van maaltijden. Zowel bloemen, bladeren als wortels worden ook medicinaal gebruikt.


Als je deze pagina interessant vindt, dan ben je vast en zeker ook geïnteresseerd in alle soorten bruidsboeketten. Bijvoorbeeld het druppelboeket, lineair boeket, etc... Lees ook het item over zijden bruidsboekettenIets waar je waarschijnlijk niet zo 1-2-3 aan denkt zijn zijden bruidsboeketten. Laat je ook hierdoor inspireren voordat je een trouwboeket aanschaft.

 
Menu
Categorieën