Menu icon Home button

Wat zijn de kosten van een bruidstaart?

Het aansnijden van de bruidstaart is een moment waar ieder bruidspaar altijd wel naar uit kijkt. Het officiële gedeelte is dan achter de rug en nu kunnen jullie met vrienden en familie gaan toosten op jullie huwelijk. Behalve dat de bruidstaart erg lekker is, is het ook heel persoonlijk. Jullie overleggen namelijk samen met de patissier hoe de bruidstaart er uit moet komen te zien. Elk exemplaar isdan ook uniek. Maar wat zijn de kosten van een bruidstaart? In dit artikel hebben wij de kosten en aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. ​

Sweet table

De kosten van een bruidstaart

De prijzen van een bruidstaart lopen enorm uiteen. Het ligt er namelijk aan wat voor bruidstaart je wilt, hoeveel lagen de bruidstaart krijgt en wat er qua decoratie nog allemaal op komt. Bij de meeste bruidstaarten betaal je een prijs per persoon, gemiddeld is deze prijs vanaf € 9,00. Wanneer je deze prijs vermenigvuldigt met het aantal gasten op je bruiloft, heb je al een aardige inschatting van de kosten. De patissier houdt echter wel rekening met het minimum aantal personen. Gemiddeld ligt dit minimum rond de 25 personen, soms iets hoger, of de prijs per persoon valt dan bij minder personen hoger uit. Dit houdt dus in dat de minimumprijs voor de hele trouwtaart op ongeveer € 250,- uitkomt. 

Proeverij

Voordat jullie de bruidstaart bestellen, mag er natuurlijk eerst geproefd worden! De patissier maakt een aantal kleine proeftaartjes met de smaken die jullie graag willen proeven. Zo kunnen jullie samen met de patissier de perfecte bruidstaart samenstellen. De kosten van een proeverij verschillen per patissier, maar je kunt uitgaan van € 25,- à € 30,-  Heb je iets lekkers geproefd en bestel je de bruidstaart uiteindelijk ook echt? Dan kan het ook voorkomen dat er geen kosten gerekend voor de proeverij, maar dat dit bij de totaalprijs van de bruidstaart worden meegenomen.. 

Proeverij van lekkernijen

Proefpakket bestellen

Soms is het ook mogelijk om een proefpakket te bestellen, deze wordt dan bij je thuis afgeleverd. Zo kun je lekker samen op de bank genieten van de taartjes en jullie mening geven zonder dat de patissier erbij is. Heerlijk toch? Ook hier kunnen de kosten voor zo'n bestelling uiteindelijk verrekend worden als je de bruidstaart hier daadwerkelijk bestelt. 

Maak je geen zorgen!

De bruidstaart is het pronkstuk van de bruiloft en je wilt natuurlijk niet dat daar iets mee gebeurt. De meeste patissiers leveren de bruidstaart op locatie en daar hebben zij al heel wat jaren ervaring in. Dus maak je geen zorgen, alles wordt netjes en tot in de puntjes op de trouwlocatie afgeleverd. Wanneer je een complete sweet table hebt besteldwordt deze op de afgesproken plek neergezet. Je hebt dus nergens omkijken naar!

Sweet table op je bruiloft

Waar moet je op letten?

 • Meestal is het opbouwen van de bruidstaart / sweet table op locatie bij de prijs inbegrepen, maar vraag dit voor de zekerheid even na bij de patissier.
   
 • De bezorgkosten zijn niet altijd inbegrepen. Houd er dus rekening mee dat deze kosten nog bovenop de prijs van de bruidstaart kunnen komen. Zoek uit of de patissier van jouw keuze ook op jouw locatie bezorgt. Vaak zijn de eerste kilometers gratis. Het komt wel eens voor dat de bakker een standaard tarief rekent binnen zijn vestigingsplaats en de overige kilometers in rekening brengt. 
   
 • Heb je gekozen voor een bruidstaart met decoratie? Dan kan het zo zijn dat de decoratie in rekening wordt gebracht of dat je hier een borg voor moet betalen. De borg krijg je terug als je alles retour hebt gestuurd.
   
 • Bij stapeltaarten kan het zo zijn dat er een meerprijs van een gemiddeld € 2,50 per laag wordt berekend. Een taart met drie lagen zou je prima zelf kunnen ophalen, maar als je echt nergens omkijken naar wilt hebben, dan raden wij dit af. Voor bruidspoppetjes (taarttoppers)  moet je ongeveer rekening houden met een bedrag van € 25,- tot € 45,-. 
   
 • Het is gebruikelijk dat je voor de bruidstaart een aanbetaling doet en dat je een aantal weken voor het huwelijk de rekening met het resterende bedrag ontvangt. Wanneer je je bestelling annuleert, krijg je de aanbetaling niet terug. Houd hier dus rekening mee. De aanbetaling kan 50% van het bedrag zijn, maar sommige patissiers kiezen voor een standaardbedrag van rond de € 100,-.
   
Bruidstaart met vruchten


Is jullie budget te laag voor een bruidstaart?

Heb je weinig tot geen budget voor de bruidstaart? Dan hebben wij hieronder nog een aantal tips voor je:
 • Bestel een aantal simpele, maar lekkere taarten. Kies een aantal smaken en zet de taarten op een etagère.
   
 • Heb je vrienden of familie die heel goed kunnen bakken? Vraag een van hen om een paar tulbanden te bakken en deze naar eigen smaak te decoreren. Zet de taarten op verschillende borden i.p.v. een tafel voor een groots en vol effect.
   
 • Trouwen jullie aan het eind van de middag en wordt er daarna gedineerd? Dan is het misschien een beetje too mutch om ook nog een bruidstaart te serveren. Misschien kun je iets leuks doen met het nagerecht? Denk aan een ijstaart of maak een lekkere sweet table. Trouwen jullie 's ochtends of in het begin van de middag? Dan zou je de bruidstaart kunnen serveren met koffie en thee.
   
 • Ook cupcakes doen het nog steeds heel erg goed op bruiloften. Heb je zelf geen zin om aan de slag te gaan en laat je het liever over aan een patissier? Je betaald gemiddeld per cupcake € 3,00. Voor een klein bedrag extra kun je deze mooi laten versieren met bijvoorbeeld een tekst of foto. De meeste bakkers verzorgen ook volledig gepersonaliseerde cupcakes. Dit idee is goedkoper dan een persoonlijke bruidstaart, maar uiteraard duurder dan een home made cupcake.

Foto's: Lex Ensing Photography
Locatie: De Pollepleats 
Sweet table: Maaikes Taart
 

Bruidstaart specialisten:

 
Menu
Categorieën