Menu icon Home button

Trouwen tijdens de Corona

Wat zijn de mogelijkheden?

Door: 0 reacties

Trouwen tijdens de Corona
Maandenlang hebben jullie uitgekeken naar deze dag. Waarschijnlijk is er al van alles geregeld om van deze dag een onvergetelijke dag te maken. In tijden van Corona zullen er bepaalde dingen aangepast moeten worden. Een “grote” bruiloft zit er voorlopig even niet in, maar er zijn genoeg mogelijkheden om van jouw bruiloft tijdens de Corona een feestje te maken. Trouwen met 20 personen in een 1,5 meter samenleving kan namelijk best sfeervol en intiem zijn. Op deze pagina geven wij je tips en inspiratie. 

De mogelijkheden voor een onvergetelijke dag

Dit moet een dag worden om nooit te vergeten. Het Coronavirus gooit misschien voor jullie gevoel aardig wat roet in het eten, maar er zijn genoeg mogelijkheden om van deze dag toch een onvergetelijke dag te maken. Jullie hebben niet voor niets voor deze datum gekozen. Misschien wel vanwege het geloof, een kinderwens of misschien is er zelfs al wel een kindje op komst. Een andere reden zou kunnen zijn dat jullie het door willen laten gaan omdat de gasten op leeftijd het anders niet meer mee kunnen maken. Nu geldt er nog een maximum van 20 personen, dus de gastenlijst zal sowieso ingekort moeten worden. Hieronder volgen een aantal tips hoe een bruiloft in een 1,5 meter samenleving kan zijn met 20 personen. 

Mogelijkheden voor een corona bruiloft


Wat zijn de regels op dit moment volgens de Rijksoverheid?

De maatregelen die de overheid heeft bepaald om de verspreiding van het Coronavirus te verminderen hebben ook betrekking op bruiloften. Dit zijn de regels voor bruiloften vanaf 4 november 22.00 uur:
  • ​Bij een trouwceremonie mogen er maximaal 20 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. 
  • Het is buiten niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 20 personen geldt alleen voor de trouwceremonie, dus niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
  • Tijdens de huwelijksvoltrekking mogen alleen genodigden komen. De uitnodiging is de reservering.
  • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die hierbij horen. 
  • Voor een receptie of andere feestelijkheden na afloop van de ceremonie bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca

Het hoeft dus niet te betekenen dat jullie bruiloft niet speciaal kan zijn. Het is juist heel bijzonder om in deze tijd te trouwen, op een intieme manier. Een ding is in ieder geval zeker, dit wordt een bruiloft om nooit te vergeten. De gemeenten hebben zelf de vrijheid voor handhaving en naleving van de gestelde maatregelen. Informeer vooraf bij jouw trouwlocatie en/of gemeente naar de mogelijkheden. 
 

De huwelijksvoltrekking met 20 personen

Trouwen met 1,5 meter afstand vergt wel wat enige uitdenktijd. Om officieel te kunnen trouwen, moet er in ieder geval een trouwambtenaar aanwezig zijn en minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Maar hoe doe je dit met de huidige maatregelen? Zorg er in ieder geval voor dat de ruimte groot genoeg is. Verschillende huishoudens moeten dus 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Iedereen moet zijn of haar eigen plekje krijgen. Geef vooraf aan hoe ze het beste naar hun eigen plekje kunnen lopen. Het neemt misschien wat tijd in beslag, maar een mooie opstelling is wel zo leuk! Voor de gasten die er helaas niet bij kunnen zijn omdat jullie de gastenlijst moesten inkorten of omdat de gast wellicht binnen de risicogroep valt, kan er een livestream geregeld worden. Zo kan hij of zij toch meegenieten van jullie huwelijksvoltrekking. Tot slot: Wat misschien eerder zo normaal leek, kan nu alleen doorgaan met wat aanpassingen. Dat is namelijk het lopen naar het altaar. Wanneer je dit alleen doet, hoeft er verder niets aangepast te worden. Maar als je met je vader of partner naar het altaar loopt, kan het zijn dat de loper dus iets breder moet. Natuurlijk kun je ook vanaf de andere kant aan komen lopen. 

Trouwakte tekenen
 

Trouwakte tekenen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Normaal wordt de akte getekend bij de trouwambtenaar. I.v.m. de 1,5 meter regel, zal de akte nu ergens anders getekend moeten worden. De trouwambtenaar kan door middel van een laserpennetje of post-its met de namen erop aangeven waar het bruidspaar moet tekenen. Het bruidspaar zal met zijn of haar eigen zwarte pen een handtekening moeten zetten. Dit kan vooraf klaargelegd worden op de tekentafel. 
 

Trouwringen uitwisselen en de “kus”

Fijn dat het uitwisselen van de trouwringen en de "kus" gewoon door kunnen gaan zoals dat "normaal" ook gaat. Maak hier dan ook juist een speciaal moment van. De trouwambtenaar zal jullie een seintje geven wanneer jullie elkaar mogen kussen. Fijn hè dat hier geen 1,5 meter afstand voor genomen hoeft te worden. 😊 Natuurlijk worden jullie gefeliciteerd door de trouwambtenaar, wel op afstand maar met net zoveel liefde. 

Zoals je hebt kunnen lezen, kan jullie bruiloft wel doorgaan in tijden van Corona, maar dan met hier en daar wat aanpassingen. Wanneer er een vaccin is voor dit virus en grote groepen weer zijn toegestaan, kan er altijd nog een uitgebreid feestje gevierd worden. Maar jullie gaan in ieder geval trouwen en dat is een bijzondere verbintenis. 

~ Stay safe ~
 

Reacties

Laat een reactie achter
 
Menu
Categorieën