Menu icon Home button

Ongesteld op je bruiloft? Geen paniek!

Ga je binnenkort trouwen, en wordt je uitgerekend op de grote dag ongesteld? Dan kan je flink balen. Niet alleen door de pijntjes en puistjes die hier soms bij komen kijken, ook omdat vaak naar het toilet gaan in je trouwjurk niet zo comfortabel is én je niet per ongeluk wil doorlekken. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om je menstruatie uit te stellen of ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hinder ervaart.


 

1. Je menstruatie uitstellen

Als je helemaal niet ongesteld wil zijn op je bruiloft, kun je eventueel je menstruatie uitstellen. Slik je de pil als voorbehoedsmiddel? Dan kun je ervoor kiezen om deze door te slikken. Als je geen voorbehoedsmiddel met hormonen gebruikt, is het eventueel ook mogelijk om tijdelijk een hormoon (progestageen) te slikken. Hiermee kun je je menstruatie 1 tot 14 dagen uitstellen. Als je hier meer over wilt weten, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan je daarna eventueel ook een recept voorschrijven.
 

2. Bekijk welk menstruatieproduct bij je past

Slik je liever geen hormonen? Dan kun je je menstruatie niet uitstellen. Wel zijn er natuurlijk manieren om ervoor te zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Allereerst kun je eens kijken naar de verschillende soorten menstruatieproducten. Sommige varianten hoef je minder vaak te vervangen dan anderen, wat handig kan zijn op je bruiloft.
 
  • Menstruatiecup: dit is een cup die je bij jezelf inbrengt. De cup kan tot wel 12 uur lang je bloed opvangen, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies. Hierdoor is het misschien tijdens je bruiloft wel helemaal niet nodig om hem te legen, of misschien maar één keer. Heb je nog nooit een menstruatiecup gebruikt? Test hem dan wel uit voor je grote dag, zodat je zeker weet of het de juiste match is voor jou.
  • Mensturatieondergoed: een redelijk nieuw menstruatieproduct is menstruatieondergoed. Een onderbroek die je draagt in plaats van een normale onderbroek, en vangt het bloed voor je op. Het beschermt tot wel 12 uur lang, al hangt dit af van in welke dag van je menstruatie je zit en welke variant je hebt gekocht. Kijk en test dus altijd goed voor je bruiloft of dit een goede optie is voor jou.
  • Tampons: kies je liever voor een old school menstruatieproduct, dan kom je al snel uit bij tampons. Deze moet je normaal gesproken iets vaker vervangen dan de bovengenoemde varianten, vooral als je in de eerste dagen van je menstruatie zit. Kies bij voorkeur voor een grote variant, die zo veel mogelijk bloed kan opvangen waardoor je er langer mee kan doen en de kans op doorlekken kleiner wordt. Vervang de tampon sowieso eens in de paar uur, zodat er geen giftige stoffen in je bloedbaan terechtkomen.
  • Maandverband: Ook kun je natuurlijk ook kiezen voor maandverband. Deze moet je waarschijnlijk het vaakst vervangen van alle varianten. Kies voor een variant met vleugels, zodat je optimaal beschermd bent. Neem genoeg maandverbandjes mee zodat je het altijd op tijd kan verwisselen. 
Ga je voor een tampon of maandverband? Je kunt deze twee natuurlijk ook combineren, om er zeker van te zijn dat je niet doorlekt op je grote dag.


 

3. Menstruatiepijn verminderen

Heb je tijdens je menstruatie vaak last van pijn, bijvoorbeeld in je buik of rug? Het is dan goed om te kijken op welke manier je dit kan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad op de ochtend van je bruiloft, of eventueel een pijnstiller. Kijk wat het beste bij jou past en voor jou werkt, zodat je hopelijk op je bruiloft zo min mogelijk pijn hoeft te ervaren.
 

4. Kans op puistjes verkleinen

Op je trouwdag wil je natuurlijk een mooie zuivere huid. Hormonale schommelingen tijdens je menstruatie kunnen nog weleens roet in het eten gooien. Om de kans op acne te verkleinen, is het verstandig om goed voor je huid te verzorgen voorafgaand aan de bruiloft. Maak je huid bijvoorbeeld elke dag goed schoon met lauw water en eventueel een zeepvrije reiniger.
 
Gebruik niet vlak voor de bruiloft een nieuw verzorgingsproduct, het kan zijn dat je huid hier even aan moet wennen waardoor je soms juist acne kan krijgen. Heb je onverhoopt toch een puistje op de big day? Knijp hem niet uit en blijf er vanaf om de kans op een korstje, litteken of meerdere puistjes te verkleinen. Met goede bruidsmake-up valt het vaak niet eens op dat je een pukkeltje hebt, dus geen zorgen!

Volop genieten van je bruiloft

Ben je ongesteld op je bruiloft? Geen paniek, het hoeft je niet tegen te houden om optimaal te genieten van je grote dag. Met de juiste voorbereidingen ervaar je zo min mogelijk hinder ervan. Veel geluk!
 
Menu
Categorie├źn