Menu icon Home button

​Geen geld voor de bruiloft van je dromen? Dit zijn je mogelijkheden!

Nu je trouwplannen hebt zul je al wel gemerkt hebben dat een bruiloft vaak behoorlijk veel geld kan kosten. In Nederland wordt er doorgaans tussen de €12.000 en €20.000 uitgegeven aan het ‘de grote dag’. En dat bedrag heeft niet iedereen zomaar beschikbaar voor de trouwdag. In dit artikel lees je dan ook wat de mogelijkheden zijn als jullie wensen en het beschikbare geldt voor de trouwdag niet met elkaar in balans zijn.

Besparen

Als er geen match is tussen jullie droomhuwelijk en het beschikbare budget, dan zul je toch actie moeten ondernemen om jullie wensen te verkleinen óf het budget te vergroten. Als je enkele kleine aanpassingen in het totaalplaatje maakt of weg laat, dan kun je soms al enkele honderden euro’s besparen. En waarschijnlijk nog wel meer zelfs!
 

1. Trouwen in het "laagseizoen"

Als je in het hoogseizoen gaat trouwen dan is de vraag naar unieke trouwlocaties, populaire trouwambtenaren, luxe trouwauto's e.d. groter dan het aanbod. Als je de trouwdag in een minder populaire periode plant, dan voldoet jullie budget ineens een stuk beter. Dat geldt natuurlijk ook voor de trouwdatum in het weekend of op een doordeweekse dag. Het scheelt daarom ook een "slok op een borrel" (of zelfs nog wel meerdere slokken), als je hier rekening mee houdt. Logisch natuurlijk, want trouwen op een woensdag in februari gebeurt nu eenmaal veel minder dan op een vrijdag of zaterdag in juni. Het is dus maar net waar je prioriteiten liggen.
 

2. Huwelijksvoltrekking

De officiële huwelijksvoltrekking op een zelf gekozen dag, tijdstip en wellicht zelfs locatie kost tussen de € 500 en € 1.500. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn echter verplicht om bruidsparen twee momenten per week gratis te trouwen. Veel bruidsparen kiezen er daarom voor om het huwelijk op zo’n gratis moment te voltrekken en dit tijdens het bruiloftsfeest op eigen wijze nog eens over te doen.

3. Gastenlijst

1 ding is logisch: hoe meer gasten, hoe duurder de bruiloft. Elke gast meer, betekent meer drankjes, meer hapjes, meer stoel- en tafelhuur, en ga zo maar door. Het is daarom aan te raden om eens kritisch na te denken over wie je wilt uitnodigen. Een kleine bruiloft met een intiem gezelschap hoeft immers niet minder leuk te zijn. Nodig daarom dus alleen een kleine familiekring en jullie beste vrienden/buren e.d. uit. Voor je collega's zou je gewoon een mooie doos gebak mee kunnen nemen op je eerste werkdag.
 

4. De huwelijksreis

Een huwelijksreis is niet een must om nog eens aan jullie huwelijkse wensen te plakken. Mocht het toch op jullie wensenlijst staan nadat je één en ander al geschrapt hebt, dan kun je bijvoorbeeld jullie jaarlijkse vakantie kunnen overslaan en deze verschuiven tot na de trouwdag, en er dan een sticker van "huwelijksreis" opplakken. Om nog een stap verder te gaan kun je ook nog lekker in Nederland blijven in één van de vele mooie en toch betaalbare parken e.d. op vakantie gaan. Moet het toch een mooi hotel worden, beknibbel dan op het aantal dagen en de geplande uitstapjes, diners e.d.
 

Geld lenen

Wil jij geen water bij de wijn doen? Dan kun je natuurlijk ook geld lenen voor je bruiloft. Diverse kredietverstrekkers bieden dergelijke bruiloftsleningen aan. Hoeveel en tegen welke voorwaarden je kunt lenen, hangt af van jouw financiële situatie. De meeste kredietverstrekkers geven gratis financieel advies over het afsluiten van een lening. Op die manier kun je een goede afweging maken of lenen voor jou de uitkomst biedt, zonder dat je al met onkosten wordt opgezadeld. Maar let op: Geld lenen kost geld!
 
Menu
Categorieën