Menu icon Home button

Etiquette bij trouwen


Wat is etiquette?

Volgens de "Dikke Van Dale" betekent het: beleefdheidsregels en omgangsvormen. Bij de gedachten aan etiquette regels denken we al snel aan stoffig en oubollig. Maar toch kan het tijdens de huwelijksdag toch leuk zijn om een paar van deze ouderwetse gewoonten toe te passen als jullie gaan trouwen. Etiquette bij trouwen geeft een officieel tintje aan de trouwdag en voegt dan automatisch gevoelsmatig iets toe aan de diepe betekenis van het huwelijk. We hebben hier op Trouwen in Nederland.nl dan ook diverse etiquetteregels voor je op een rijtje gezet. Kijk zelf maar of er iets bij zit wat jullie kan bekoren voor als je straks gaat trouwen. 

Etiquette bij trouwen


Etiquette bij het huwelijksaanzoek

De hand van de dochter vragen

Volgens het handboek van de etiquette bij trouwen doet de man eerst een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin. En als zij met hem wil trouwen, dan gaat de man naar zijn aanstaande schoonvader om aan hem om de hand van zijn dochter te vragen.

Vroeger was dit niet een gezellige gebeurtenis te noemen, omdat in die tijd de onderlinge omgang heel anders was dan nu in onze tijd. We gaan nu allemaal veel vrijer met elkaar om. Het "vragen om de hand van de dochter" was dan ook meer een pittig sollicitatiegesprek te noemen dan even gezellig een biertje te drinken met de aanstaande schoonvader om hem het nieuws van het aanstaande huwelijk te vertellen.

De schoonvader vroeg zijn aanstaande schoonzoon op een hele strenge wijze de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter naar behoren te onderhouden. Meestal gingen dergelijke gesprekken dan ook vaak over geld, werk en toekomstplannen. Maar als de a.s. bruidegom zich altijd netjes had gedragen en in staat was om de dochter van schoonpa een goede toekomst te bezorgen, dan was de kans groot dat hij binnen korte tijd officieel lid was van de familie van de bruid.


Schoonvader betaald de bruiloft!!

En omdat volgens de etiquette van het huwelijk de vader van de bruid het grootste deel van de bruiloft of huwelijksfeest betaald, was het voor de a.s. bruidegom uiteraard nog een extra drive om erg goed voor de dag te komen bij zijn schoonvader! Mocht je dat zelf ook willen proberen (wat dat betalen betreft), bereid je er dan maar op voor dat schoonpapa toch niet zoveel op heeft met etiquette bij trouwen. Na het gesprek tussen schoonvader en schoonzoon was de tijd gekomen voor de wederzijdse ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze kennismaking werden ook alle huwelijksvoorwaarden besproken. En als dit alles geregeld was, dan mocht het a.s. bruidspaar trouwen.


De huidige etiquette bij het huwelijksaanzoek en trouwen

Tegenwoordig wordt de etiquette bij niet meer zo streng nageleefd. Een meerderjarige heeft in Nederland niet eens meer de toestemming van zijn of haar ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als de aankomende bruidegom voor de vorm de hand van zijn vriendin gaat vragen bij haar vader. Zo kan je tevens op een verrassende manier je ouders inlichten over het aankomende huwelijk.

Huwelijksaanzoek


Etiquette voor de bruidskleding

Black Tie, White Tie en Tenue de Ville

Een van de echte stoffige regels in de etiquette gaat over de kleding die de gasten moeten dragen. Maar toch komen we deze nog regelmatig tegen in de vorm van Black Tie, White Tie en Tenue de Ville. Kledingetiquette bij trouwen, komt veel minder voor. Want draagt de bruid een lange witte trouwjurk dan wordt van de dames verwacht  dat zij een mantelpakje dragen. En gaat de bruidegom gekleed in een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, de vader van de bruidegom, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet.
 

Kleding etiquette op de huwelijksdag

Ga je trouwen en kies je voor een bepaalde themabruiloft, dan kun je daar ook kledingvoorschriften aan koppelen volgens de regels van de kleding etiquette. In dat geval dien je die te vermelden op de trouwkaarten. Dresscode White of Dresscode Black tie zijn daar voorbeelden van. 


Black Tie

Bij Black Tie betekent dat de heren in smoking op het huwelijksfeest worden verwacht en de dames in cocktail.  


White Tie

'White tie' betekent voor de heren een rokkostuum en voor de dames avondtoilet. 


Tenue de ville

'Tenue de ville' is minder formeel: een mooi donker driedelig pak en een mantelpak of jurkje is oke. 


Pink Tie

'Pink Tie' is het minst formeel, een ieder is vrij in zijn keuze, het maakt niet uit. 
De moeder van de bruid heeft overigens de eerste keuze. De moeder van de bruidegom past haar kledingkeuze aan, net als de andere vrouwelijke gasten. 

Kledingvoorschriften bij het huwelijk


Huwelijksetiquette rond bruidsboeket

Volgens de huwelijks etiquette wordt het bruidsboeket gekozen en betaald door de man. We zien je nu denken dat dat betalen wel oke is, maar het boeket uitzoeken... not! Maar de bruidegom neemt het boeket namelijk zelf mee als hij zijn bruid komt afhalen in haar ouderlijke huis en daar overhandigt hij het bruidsboeket persoonlijk aan haar. Naast de verrassing voor de bruidegom als hij de trouwjurk van zijn bruid voor de eerste keer ziet, is het krijgen van het bruidsboeket dan dus ook nog een leuke verrassing voor de bruid op de trouwdag. 

Momenteel wordt het bruidsboeket meestal gewoon door de bruid gekozen, maar let op: Mocht je de nacht voor de trouwdag in je ouderlijk huis doorbrengen of in ieder geval niet samen en komt de bruidegom de bruid ophalen, dan heeft hij het bruidsboeket bij zich! 

Officieel wordt het bruidsboeket voor de huwelijksvoltrekking in de rechterhand gedragen en als het huwelijk voltrokken is, in de linkerhand.  Tijdens de huwelijks-plechtigheid neemt een bruidsmeisje het boeket van de bruid over. 
Uiteraard kun je voor jezelf bekijken of je gebruik maakt van deze regeltjes als je straks gaat trouwen. Het is in ieder geval leuk om te weten dat je het boeket officieel eerst rechts draagt en daarna links.

 
Menu
Categorieën