Menu icon Home button

Traditie en etiquette voor de bruidstaart


Inleiding

Rond het aansnijden van de bruidstaart zweven diverse tradities en etiquette regels. Allereerst is er altijd de vraag: "Wanneer moeten we de bruidstaart aansnijden?". Zonder iets aan te trekken van de traditie is het beste antwoord daarop: "Wanneer dat het beste uitkomt in de planning van jullie trouwfeest". Hou hierbij wel rekening wie jullie daar het liefst bij aanwezig hebben. Wil je dit moment het liefst intiem delen met alleen familie en de beste vrienden, dan doe je dit direct na de huwelijksvoltrekking of huwelijksinzegening of voorafgaand aan de receptie of dagbruiloft. Maar je kunt het ook als opening van de receptie of dagbruiloft doen samen met alle gasten. Dat hangt dus af van hoe je dat zelf graag wilt en uiteraard het budget voor de trouwtaart.

Bruidstaart aansnijden


De traditie en huwelijks etiquette

​Officieel wordt de bruidstaart aangesneden na de kerkelijk inzegening of de huwelijksvoltrekking, nog voordat de receptie of het huwelijksfeest begint. Volgens de regels van de etiquette wordt er bij de bruidstaart champagne geschonken. Een oude traditie is dat de ouders van de bruid de bruidstaart betalen. Mocht dit niet helemaal goed vallen, zeg dan maar niet dat je dit van ons hebt gehoord :-)


Het aansnijden van de bruidstaart

We raden je aan om de traditie rond dit gebruik toch echt op te volgen. De bruid neemt namelijk het mes te hande en de bruidegom legt zijn hand over die van zijn kersverse bruid. Samen snijdt het bruidspaar dan een punt midden uit de onderste laag van de bruidstaart. De bruidegom geeft de eerste hap aan de bruid waarna de bruid een hap aan haar man geeft. Dit is niet alleen traditie maar ook erg leuk voor jullie zelf en vermakelijk voor de bruiloftgasten. 
 
Menu
Categorieën