Menu icon Home button

De betekenis van de bruidstaart


De diepe betekenis van de bruidstaart:

Op een bruiloft is er vaak eten en drinken in overvloed. Die gewoonte danken we vooral aan de oude Romeinen, die zich vroeger te pletter aten en dronken tijdens een huwelijksmaal om de goden aan hun kant te krijgen. Al bestond het eten toen nog niet uit een bruidstaart maar uit platgeslagen broodjes waarin veel gist werd verwerkt. Dat gist was vanuit de ogen van die Romeinen goed voor de vruchtbaarheid. Die broodjes werden dan ook boven het hoofd van de bruid verkruimeld, waardoor het een gezond huwelijk zou worden met veel kinderen.


De bruidstaart aansnijden

Tradities rond de bruidstaart

Later in de middeleeuwen hielden de Engelsen deze traditie in stand door als bruiloftsgasten broodjes en cakejes mee te nemen naar het bruiloftsfeest. Deze werden in een piramide vorm opgestapeld. Het bruidspaar moesten elkaar kussen boven deze piramide met lekkernijen en als de stapel daarbij overeind bleef, konden zij een gezond huwelijk tegemoet zien met veel kinderen.

En nu, in onze tijd vinden wij de vorm van de gestapelde bruidstaart nog steeds terug. Mocht je een huwelijk met veel kinderen tegemoet willen zien, dan zou je, net als de Romeinen deden, het gebak boven het hoofd van de bruid kunnen verpulveren. Of je geeft elkaar een zoen boven de bruidstaart, waarmee je dan ook datzelfde beoogde resultaat zou bereiken...

De traditie van de piramidevormige bruidstaart is overigens via de Amerikanen overgewaaid naar Europa. Zij hebben dus een vervolg gegeven aan die eeuwenoude traditie door de bruidstaart in diverse lagen uit te voeren. Moraal van het verhaal: Kies voor een gestapelde bruidstaart en je krijgt veel kinderen :-) 


De betekenis van de bruidstaart

 
Menu
Categorie├źn