Menu icon Home button

Trouwringen en de verschillende materialen


Jarenlang was het vanzelfsprekend dat de trouwringen van goud werden gemaakt. Maar dat is al lang niet meer zo. Materialen als Goud: witgoud, geelgoud, roodgoud en Titanium, Platina, Edelstaal en Zirkonium worden steeds vaker gekozen als materiaal voor de huwelijksringen. Daarnaast worden door de goudsmid en edelsmid in eigen atelier ook trouwringen gemaakt met combinaties van deze verschillende metalen.


Gouden trouwringen

Goud is nog altijd het meest voorkomende edelmetaal voor de trouwringen. Gouden ringen komen veelvuldig voor in het traditionele geelgoud en in witgoud en ook roodgoud.
Over het algemeen zijn de trouwringen gemaakt van 14 karaats goud. Maar trouwringen kunnen zelfs gemaakt worden tot ongeveer 20 tot 22 karaat. Puur goud is 24 karaat, maar dat is te zacht om tot trouwringen te verwerken. Het goud wordt vermengd met andere materialen. De hoeveelheid van deze andere metalen (legering), geeft de karaats aan.


Gouden trouwringen


Titanium trouwringen

Steeds vaker wordt gekozen voor titanium trouwringen. Titanium trouwringen zijn harder dan staal maar toch licht  van gewicht. Andere voordelen  van titanium trouwringen zijn dat het materiaal door zijn hardheid uitermate vormvast is, niet  oxideert en het is huidvriendelijk. Iets wat voor ringen en sieraden uiteraard erg prettig is. De kleur van het titanium is van origine grijs. Bij het verwerken kunnen ook andere kleuren ontstaan. De combinatie van titanium en goud geeft een erg mooi effect.


Zirkonium trouwringen (zwarte ringen)

Zirkonium ringen, vaak ook wel zwarte trouwringen genoemd, zijn unieke ringen. Zirkonium kent dan ook een kleinere doelgroep als basismateriaal voor trouwringen. De kleur kan tijdens de verwerking door verhitting zelfs richting zwart gaan, wat uiteraard een zeer bijzondere eigenschap is voor een trouwring. Zirkonium laat zich ook weer uitstekend combineren met het stoere grijze van titanium en zeker ook met het luxe van geel goud en zelfs witgoud.


Zirkonium en titanium trouwringen


Platina Trouwringen

Platina is het duurste edelmetaal dat als basis voor trouwringen wordt gebruikt. Het is ook nog eens hypoallergeen waardoor veel mensen met een allergie voor goud of andere metalen kunnen voor platina trouwringen kiezen omdat dit metaal geen allergieën veroorzaakt. Een ander voordeel van platina trouwringen is dat deze door de enorme hardheid van het edelmetaal bijna niet beschadigen. Platina is van oorsprong wit van kleur. Het materialen wordt bij de verwerking in trouwringen in de meest pure vorm gebruikt. Ook is platina vele malen zeldzamer dan goud, waardoor de ringen dus ook aanzienlijk kostbaarder zijn dan bijvoorbeeld gouden ringen.
 
Menu
Categorie├źn