Menu icon Home button

wie zit waar tijdens de ceremonie?


De trouwuitnodigingen zijn verstuurd… Nu kunnen jullie eindelijk beginnen met de plaats indeling van de ceremonie. Want wie moet waar gaan zitten tijdens de ceremonie? De ceremonie is het meest emotionele moment van de bruiloft. Jij en je geliefde staan in het middelpunt en alle ogen zijn dus op jullie gericht. Natuurlijk willen je gasten niets missen van dit speciale moment en het is daarom ook niet zo vreemd dat iedereen het beste plaatsje wil bemachtigen. Maar er is maar één eerste rij. Hoe ga je dit oplossen? Je kunt voor de traditionele indeling gaan, maar jullie worden straks toch één grote familie dus je zou je gasten ook gezellig door elkaar kunnen zetten. De keuze is aan jullie. 

Trouwen bij het Zuiderzeemuseum
Foto: Zuiderzeemuseum
 

Bedenk van tevoren een plan

Wie zit waar tijdens de ceremonie? Bedenk hiervoor een plan. Er zijn bruidsparen die het aan de gasten zelf overlaten, maar of dat nou zo verstandig is? Het risico is dan wel dat je ouders straks achteraan zitten en de mensen waar je misschien wat minder mee hebt, vooraan. De meeste bruidsparen kiezen voor een traditionele indeling, maar doe vooral wat goed voelt. Aan de stoelen kun je een naambordje hangen, zo weet iedereen waar hij/zij moet gaan zitten. Willen jullie toch de traditionele verdeling van zitplaatsen tijdens de huwelijksceremonie? Kijk dan hieronder.  
 

Trouwen in het gemeentehuis

Trouwen jullie in het gemeentehuis? Dan zijn er vaste zitplaatsen voor de bruid en bruidegom. De bruid zit rechts en de bruidegom zit links van de bruid. Achter de bruid zit haar familie en achter de bruidegom zit zijn familie. Wanneer het gemeentehuis verlaten wordt, loopt de bruid links van de bruidegom. In de trouwauto is het net andersom, dan zit de bruid namelijk rechts van de bruidegom. 

Buiten bruiloft bij Tsjerke
Foto: Tsjerke
 

De ceremonie in de kerk

Hebben jullie ervoor gekozen om te trouwen in een kerk? Dan werkt het net andersom. De bruid zit links en de bruidegom zit rechts. Net als in het gemeentehuis zit de familie van de bruid achter haar en de familie van de bruidegom achter hem. Wanneer de kerk verlaten wordt, loopt de bruid links van de bruidegom. 
 

Waar moeten de overige gasten gaan zitten?

Natuurlijk zitten jullie ouders op de eerste rij. Wanneer je ouders zijn gescheiden en niet goed met elkaar op kunnen opschieten, kun je erover nadenken om ze niet naast elkaar te laten zitten. Maar het is jullie dag, dus jullie bepalen. De eerste rijen worden bijna altijd vrijgehouden voor familie van het bruidspaar. Ook zitten ouderen vaak wat verder vooraan. Heb je ook gasten uitgenodigd die mindervalide zijn? Dan is het handig om de rolstoel aan het begin of eind van een rij te zetten. Zij kunnen namelijk dan als eerst de ceremonie verlaten.  

Pollepleats in Westhem
Foto: Pollepleats
 

Wel of geen plaatsaanwijzers?

Bij een intieme ceremonie zijn plaatsaanwijzers niet echt nodig, maar het is wel handig dat bijvoorbeeld iemand het overzicht bewaart. Zeker als je veel gasten hebt uitgenodigd, is het aan te raden om per 50 gasten een plaatsaanwijzer te hebben. Je kunt hier bijvoorbeeld een familielid of vriend voor inschakelen. Maak een lijst met wie waar mag komen te zitten en overhandig deze aan de plaatsaanwijzers. Zo weten zij ook precies waar ze aan toe zijn. 

Welke opstelling jullie ook kiezen, bedenk dat het er eentje moet zijn waar jullie je goed bij voelen. En mochten jullie erg twijfelen, ga dan ‘proefzitten’ op jullie trouwlocatie. Zo weet je hoe het is om daar te zitten als bruidspaar. Ik weet zeker dat de keuze dan snel gemaakt is!
 
Menu
Categorie├źn