Menu icon Home button

Verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap


Trouwen, of...

Als 2 partners een stap verder willen in hun relatie, dan wordt er vaak traditioneel voor gekozen om te gaan trouwen. Dat wordt dan gezien als de bezegeling van de relatie en het schept een extra band om de toekomst voor eeuwig samen te delen. Maar als je je op het internet gaat verdiepen wat je moet weten met betrekking tot de officiële huwelijksvoltrekking, dan kom je ook telkens de term "geregistreerd partnerschap" tegen. Mocht je je afvragen wat dat nu precies inhoud en wat het verschil of de overeenkomst is met een huwelijk, dan geven we je hier de uitleg daarover.

Trouwen bij de Pollepleats
Foto: De Pollepleats


De verschillen

Het huwelijk en een geregistreerd partnerschap lijken in theorie erg veel op elkaar. De voorwaarden om te trouwen of geregistreerd partnerschap te sluiten, zijn hetzelfde. Dit geldt ook voor de rechten en plichten van jou en jouw partner ten opzichte van elkaar. Er zijn echter wel degelijk wel verschillen als er kinderen voortkomen uit de relatie. Ook het beëindigen van de verbintenis van het huwelijk is niet gelijk als bij het geregistreerde partnerschap.
 

Kinderen tijdens huwelijk of partnerschap

Er zijn belangrijke verschillen tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap als jullie kinderen krijgen. Een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw heeft van rechtswege beide echtgenoten als ouder. Hierdoor krijgen jij en jouw partner en de kinderen automatisch familierechtelijke banden. Dit heeft gevolgen voor onder andere de achternaam van de kinderen, het gezag, het omgangsrecht, de nationaliteit en het erfrecht. Bij een huwelijk van mensen met hetzelfde geslacht, en ook bij een geregistreerd partnerschap (zowel van paren van gelijk als verschillend geslacht) is dit niet het geval. Familierechtelijke betrekkingen van het kind met de partner van de moeder of vader kunnen dan alleen ontstaan door erkenning of adoptie.

Het huwelijk intreden
Foto: Hairstyle Queen


Beëindiging van het huwelijk of geregistreerd partnerschap

De ontbinding van een huwelijk loopt altijd via de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om beëindigd worden als beide partners het met elkaar eens zijn en er geen minderjarige kinderen in de relatie zijn. Zijn er wel minderjarige kinderen, dan moet het geregistreerd partnerschap wel door de rechter worden ontbonden.
Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
 
Menu
Categorie├źn