Menu icon Home button

alles wat je wilt weten over de smoking


Als je een trouwpak uit gaat kiezen, dan zul je ontdekken dat er tegenwoordig ontzettend veel te kiezen valt. Een van de keuzes die je dient te maken is de keuze tussen een smoking of een 'gewoon' pak. In dit artikel lees je wat een smoking is, op welk vlak het verschilt van een pak en hoe je een smoking hoort te stijlen. 

Trouwpak voor de bruidegom


1. Wat is een smoking?

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat traditioneel gezien door mannen wordt gedragen als avondkleding. Dit wil zeggen dat smokings worden gedragen tijdens feestelijke gelegenheden. Volgens de officiële etiquette dien je een smoking niet voor 17.00 's middags te dragen. Doorgaans is een smoking zwart van kleur, al zie je tegenwoordig ook smokings in nachtblauw of bordeauxrood. In het Engels wordt een smoking ook vaak met tuxedo aangeduid. 


2. Verschil tussen een smoking en een pak

Een smoking is voornamelijk van een pak te onderscheiden door het gebruik van satijn. Een smoking heeft de revers van satijn en tevens een satijnen band aan de zijkant van de pijpen van de broek. Je draagt een smoking traditioneel met een wit overhemd. Een pak biedt meer ruimte voor creativiteit. 

smoking voor feestelijke gelegenheden


3. Hoe stijl je een smoking?

Het is duidelijk: bij een smoking horen allerlei etiquette. Alhoewel je je natuurlijk wel moet bedenken dat je geenszins verbonden bent aan strikte regels en je je trouwkostuum vanzelfsprekend naar je eigen smaak aan kunt passen.
 
  • Vlinderdas: Bij een smoking wordt traditioneel een zwart satijnen vlinderdas gedragen (bij voorkeur zelf gestrikt). Als je wilt variëren kun je ook kiezen voor een witte of (bordeaux)rode strik.
  • Pochet: In de borstzak hoort bovendien een pochet. Stop deze er nonchalant in of vouw het naar smaak op.
  • Bretels: Bij een smoking draag je geen riem, maar donkerkleurige bretels. Dikwijls bevat de broek dan ook geen lussen, maar wel knoopjes om de bretels aan te kunnen bevestigen. 
  • Lakschoenen: Hier is geen discussie over mogelijk: bij een smoking horen zwarte lakschoenen met veters.
  • Manchetknopen: Je maakt de smoking af met chique maar simpele manchetknopen. 
 
Menu
Categorie├źn