Menu icon Home button

De openingsdans

De openingsdans is dé sfeer bepalende factor voor het huwelijksfeest. Dit is HET moment waarop het kersverse bruidspaar het bruiloftsfeest opent, onder toeziend oog van vrienden, familie en andere bruiloftsgasten. Maar doen we wel een openingsdans of spelen we op safe en laten we dit maar aan ons voorbij gaan? Dit is een vraag waar jullie als aanstaand bruidspaar misschien ook wel mee te maken krijgen. Als antwoord op deze vraag hebben wij eigenlijk maar één antwoord: JAZEKER, doen die openingsdans! De mogelijkheden zijn namelijk zeer divers en ook nog eens te leuk!

Openingsdans
Foto: OPENINGSDANS


Hup...naar de dansschool

Heel veel aanstaande bruidsparen tikken kort voor de trouwdag nog snel een paar danslessen op de dansschool af om geen flater te slaan tijdens het openen van het "bruiloftsbal". Zodra de quickstep zonder al te veel risico kan worden uitgevoerd is het grootste doel dan wel bereikt. Laat die openingsdans maar komen! Spreek dan ook met de DJ of muzikanten af dat ze hiervoor een nummer spelen waarbij jullie je veilig voelen. Maar dat kan beter!  Je kunt samen met je dansleraar namelijk ook een openingsdans in elkaar zetten om een verpletterende indruk te maken op jullie gasten. Daar over straks meer. Eerst maar even de uitleg hoe het van oorsprong hoort te zijn: Hoe heurt het eigenlijk...


Hoe heurt het eigenlijk?

De openingsdans is een belangrijk onderdeel die bij het huwelijksfeest komt kijken. Oorspronkelijk hoort de openingsdans een foxtrot te zijn of een Engelse wals. Daarbij was het vroeger belangrijker welke danspasjes er gedaan werden dan op welke muziek dit gebeurde. Meestal bepaalde de band of muzikant dan ook de keuze voor het openingsnummer. De eerste dans van het bruiloftsfeest is natuurlijk vanzelfsprekend voor de bruid en bruidegom. De tweede dans is bedoeld voor de bruid en haar vader en de bruidegom danst met de moeder van de bruid. De derde en laatste dans is een dans tussen het bruidspaar en de ouders van de bruidegom. Hierna is de dansvloer officieel geopend en kunnen de voetjes van vloer! Het feest kan beginnen. Bespreek dus wel met jullie bruiloftsband of Bruiloft DJ op welke muziek gespeeld/gedraaid moet worden voor de openingsdans en de muziek wanneer de (schoon)ouders ook gaan dansen.

Dansen op je bruiloft
Foto: OPENINGSDANS
 

Waarom een openingsdans ?

Je zult wel denken, waarom zou ik het feest met een openingsdans beginnen? Het heeft toch wel een paar voordelen om het trouwfeest met een dans te beginnen: Ten eerste is het dan duidelijk voor familie, vrienden en kennissen dat de dansvloer is geopend. En gaat het feest meestal direct los na de openingsdans, want de drempel wordt dan wat lager om de dansvloer op te gaan. En natuurlijk is het een bijzonder moment voor het bruidspaar en je hebt voor later prachtige foto's of een  trouwfilm.


Spektakel op de dansvloer

Een authentieke foxtrot of Engelse wals kan nog wel steeds als openingsdans, want dat bepalen jullie uiteraard gewoon zelf! Maar tegenwoordig kiezen bruidsparen steeds vaker voor meer eigentijdse muziek. En als je nu écht wilt uitpakken en het huwelijksfeest bij de aftrap al onvergetelijk wilt maken, dan studeer je vooraf een spectaculaire  openingsdans in. Dit kan heel goed met een mix van diverse nummers met verschillende tempo's. Daar kan een dansinstructeur jullie overigens prima bij adviseren. Hierbij is het eerste nummer vaak enigszins rustig om de indruk te wekken dat dit niet helemaal jullie ding is. Om dan vervolgens alle gasten te verrassen met een verpletterende show met unieke en swingende danspasjes op te gekke bruiloft muziek. Hoe cool is dat??

Dansen bruiloft
Foto: OPENINGSDANS


De flashmob

​Ook de flashmob is erg populair. Nu vraag je je natuurlijk af wat een flashmob is. Een flashmob is een groep mensen die onaangekondigd op een plek iets ongebruikelijks doet. In dit geval dus een spectaculaire dans op de dansvloer in jullie feestlocatie, Het bruidspaar zal ontzettend verrast zijn als ze een selectief aantal vrienden of familie samen ziet dansen. Extra spectaculair is het als de bruidegom in het complot zit. Terwijl het bruidspaar van de stoelen aan de rand van de dansvloer rijkelijk worden vermaakt, springt plots de bruidegom op uit z'n stoel en danst plots ook de sterren van de hemel. Je zult begrijpen dat dit een onvergetelijk moment voor de bruid is. En de bruidegom mag waarschijnlijk nog jaren op stap met zijn vrienden dankzij de credits die hij hiermee heeft gescoord :-)


 

Dansscholen:

 
Menu
Categorieën