Menu icon Home button

De huwelijksformaliteiten


Aan de totstandkoming van een huwelijk zijn een aantal formaliteiten verbonden. Dat klinkt misschien wel erg officieel, maar in dit geval is dat ook wel zo.  Het houdt in dat de Nederlandse wet bepaald dat jullie verplicht een aantal stappen moeten nemen om een huwelijk aan te mogen gaan. Het gaat hierbij om de volgende formaliteiten:


In het huwelijk treden


Aangifte huwelijk

Voordat je gaat trouwen moet je uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar jullie gaan trouwen of het geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Neem voor deze aangifte van jullie huwelijk contact op met de ambtenaar en vraag naar de gegevens en documenten die je moet meenemen of aanleveren. Deze melding van het huwelijk kun je bij veel gemeenten ook online doen. Kijk op de websites van de gemeente naar de mogelijkheden.

Uiteraard moet je wel aan kunnen tonen dat jullie voldoen aan de voorwaarden om te mogen trouwen. Welke stukken er aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten worden getoond, hangt af van de persoonlijke situatie.


Wachttijd

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een officiële akte van de aangifte op. De huwelijksvoltrekking kan op zijn vroegst twee weken na de datum van de akte van aangifte plaatsvinden.

Trouwceremonie buiten


Getuigen

Om een huwelijk te kunnen sluiten moet je minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Deze getuigen moeten ook meerderjarig zijn. Bij de aangifte van het huwelijk moeten jullie de namen en adressen van deze getuigen opgeven.

Het Ja-woord

Het huwelijk wordt pas officieel op het moment van het afleggen van een verklaring. Deze verklaring (het uitspreken van het ja-woord) moet ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen worden afgelegd.Daarna ben je officieel man en vrouw. De huwelijksvoltrekking kan in de trouwzaal van het gemeentehuis plaats vinden. Maar er zijn ook volop andere locaties die officieel als trouwlocatie zijn aangewezen. Ook kun je bij de meeste gemeenten toestemming aanvragen om op een eigen locatie te trouwen.

Huwelijksakte

Na het ja-woord wordt de huwelijksakte opgemaakt. Deze akte moet door jullie, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekend worden.

Als je een bepaalde godsdienst aanhangt of bij een kerkgenootschap bent aangesloten, kunt je ervoor kiezen om je huwelijk ook kerkelijk te laten inzegenen. Het huwelijk kan pas kerkelijk worden ingezegend als het burgerlijke huwelijk (het huwelijk volgens de wettelijke formaliteiten) gesloten is.

Bron: Judex.nl
 
Menu
Categorie├źn