Menu icon Home button

Wat is de betekenis van witte bruidsduiven loslaten?


Steeds vaker maken bruidsparen bij het trouwen gebruik van witte bruidsduiven op hun trouwdag, maar wat is eigenlijk de betekenis daarvan? Lees hier alles over het loslaten van de duiven, de betekenis van bruidsduiven met betrekking tot het huwelijk en diverse traditionele symbolen en betekenissen van de duif.

Bruidsduiven loslaten
Foto: Witte Duiven Verhuur Olthof


Het loslaten van de bruidsduif

Je kunt de witte duiven op 2 manieren loslaten. Je kunt na de huwelijksceremonie en het trouwen elk een duif vastpakken en deze tegelijk vanuit je handen loslaten. Ook kun je de bruidsduiven laten aanleveren in een mooie rieten mand. Deze duivenmand kun je met z'n tweeën samen openen en zo de witte duiven los laten.
Als je besluit om elk een witte duif uit je handen los te laten, zullen deze duiven, trouw aan elkaar, samen in dezelfde richting vliegen. Laten jullie de bruidsduiven uit hun mand los, dan kun je voor meer dan twee bruidsduiven kiezen. In dat geval is het ook leuk om de bruidskinderen, getuigen of bruidsouders er bij betrekken. Omdat het welzijn van de dieren voorop staat, moet je de duiven de vrijheid geven op een open plek en dus niet in een gebouw, onder bomen of een afdak.


Betekenis van de bruidsduif

Bruidsduiven vliegen trouw aan elkaar en altijd dezelfde richting naar dezelfde bestemming. Dat is waar het loslaten van witte duiven voor staat bij een huwelijk en het trouwen. Kijk voor de bedrijven die deze service verzorgen in onze categorie van de bruidsduiven.

Betekenis van bruidsduiven


Meer traditionele symboliek van witte duiven:

  • Een paartje bruidsduiven is het symbool van de liefde. Vaak is dit het attribuut van Venus.
  • Symbolisch voor het eind van de zondvloed, toen de duif een olijftak naar de ark van Noach bracht.
  • De duif als heilige geest is het klassieke symbool van vrede.
  • Naast de algemene betekenis van vrede (de duif is veelal voorzien van een palmtak of olijftak) is ze ook het symbool van verzoening.
  • De duif verwijst ook naar eenvoud, onschuld en zuiverheid.
  • Het christelijke symbool voor de Heilige Geest naar de woorden van Johannes de Doper: En Johannes getuigde: ‘Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien neerdalen, en hij bleef op hem rusten.’
  • Op hele oude schilderijen staat soms een non afgebeeld waarbij een duif uit de mond komt. De ziel verlaat het lichaam.
  • Waarschijnlijk door zijn zachtaardige karakter is de duif het symbool voor vrede en verzoening geworden. De duif in de ark van Noach komt de tweede keer terug met een olijftakje, het teken van hoop en van een nieuw begin.
  • Duiven verwijzen naar de ware liefde. Duivenparen broeden namelijk gezamenlijk de eieren uit. Bovendien blijven duiven als koppel altijd bij elkaar.
  • In de Romeinse oudheid was duifje al een koosnaam voor een geliefde en een bijnaam voor heel veel vrouwen.
 
Menu
Categorie├źn