Menu icon Home button

Betekenis van de trouwringen


Wat is nu eigenlijk de betekenis van trouwringen

Voor de betekenis van de trouwringen moeten we ver terug in de geschiedenis. De geschiedenis van de trouwring is enigszins mysterieus en vond zijn oorsprong aan de oevers van de Nijl in het oude Egypte. Daar geloofde men stellig dat er vanaf de derde vinger van de linkerhand een ader rechtstreeks naar het hart liep. Zij noemden deze ader "Vena Amoris", ofwel De Liefdesader. Heb je zelf geen voorkeur om de trouwring straks aan de linkerhand of rechterhand te dragen, dan is dit toch een leuke reden om de ring links te dragen. Je kunt ook kiezen voor links of rechts dragen vanuit de gedachte van jouw geloof. Daarover verder in dit artikel meer.

Ook de betekenis van de trouwringen zoals wij die in onze huidige tijd kennen komt uit de tijd van de Romeinen. Zij zagen, en wij zien, de ronding van de trouwring als een eeuwige cirkel, het symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd kennen de trouwringen geen begin of eind. Je komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.


Vena Amoris betekenis trouwringen

Het symbool van de trouwring

De opening in de ring heeft zelfs een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van degene die de trouwring draagt. Ook de traditie die de Romeinen hanteerden bij het uitwisselen van trouwringen hebben we uit die tijd overgenomen. Bruid en bruidegom geven elkaar bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van eeuwige trouw binnen het huwelijk. Daarnaast was het vroeger bedoeld om te tonen dat de man en zijn vrouw aan elkaar verbonden zijn en dus niet meer vrij zijn. En ach... we zijn er nog steeds blij om dat als onze partner van huis is met de trouwring om. Veilig gevoel toch? :-)
 
Menu
Categorie├źn