Menu icon Home button

Betekenis van de trouwringen


Wat is nu eigenlijk de betekenis van trouwringen

Voor de betekenis van de trouwringen moeten we ver terug in de geschiedenis. De geschiedenis van de trouwring is enigszins mysterieus en vond zijn oorsprong aan de oevers van de Nijl in het oude Egypte. Daar geloofde men stellig dat er vanaf de derde vinger van de linkerhand een ader rechtstreeks naar het hart liep.

Vena Amoris

De oude Egyptenaren noemden deze ader "Vena Amoris", ofwel "De Liefdesader". Heb je zelf geen voorkeur om de trouwring straks aan de linkerhand of rechterhand te dragen, dan is dit toch een leuke reden om de ring links te dragen. En als je dat allebei zou doen, dan heb je een soort van verbintenis met jullie liefdesaders!
Je kunt ook kiezen om de trouwring links of rechts dragen vanuit de gedachte van jouw geloof. Daarover verder in dit artikel meer.

De huidige betekenis van de trouwringen

Ook de betekenis van de trouwringen zoals wij die in onze huidige tijd kennen komt uit de tijd van de Romeinen. Zij zagen, en wij zien, de ronding van de trouwring als een eeuwige cirkel, het symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd zelf, kennen de trouwringen geen begin of eind. Je komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.


Vena Amoris betekenis trouwringen

Het symbool van de trouwring

Ook de opening in de trouwring heeft zelfs een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van degene die de trouwring draagt. Ook de traditie die de Romeinen hanteerden bij het uitwisselen van trouwringen hebben we uit die tijd overgenomen. Bruid en bruidegom geven elkaar bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van eeuwige trouw binnen het huwelijk. Daarnaast was het vroeger bedoeld om te tonen dat de man en zijn vrouw aan elkaar verbonden zijn en dus niet meer vrij zijn. En ach... we zijn er nog steeds blij om dat als onze partner van huis is met de trouwring om. Goed gevoel toch? :-)


De geschiedenis van het huwelijk

Net as de geschiedenis van de trouwringen hebben veel onderdelen die jij tegenkomt bij de voorbereiding op de trouwdag een diepe geschiedenis. Eigenlijk is er dan ook wel een hele geschiedenis van het huwelijk te noemen. In principe heeft ieder onderdeel wel een eigen historie. Want we zijn tenslotte ook niet zomaar begonnen met trouwringen om elkaars vinger te schuiven als je het jawoord geeft of dat een professionele trouwambtenaar wordt ingezet om jullie huwelijk officieel geldig te verklaren. Nu je dus middenin de voorbereiding van het trouwen zit, kan het heel interessant is om je eens te verdiepen in de geschiedenis van het huwelijk. Het team van Trouwen in Nederland.nl wenst je er alvast veel plezier bij!  
 
Menu
Categorie├źn