Menu icon Home button

Schrijf je "u/je" of "jullie" op de trouwkaart?

Door: 1 reactie

Schrijf je
Bij het maken van de teksten voor de trouwkaarten, loop je misschien wel tegen bepaalde problemen aan. Schrijf je bijvoorbeeld u/je of jullie op de trouwkaart? Wordt er gekozen voor één van deze drie aanspraakvormen of worden er verschillende trouwkaarten met andere teksten gemaakt? Wat is handig? In dit blog legt Stijlvolle Trouwkaarten de verschillende opties uit. 
 

Drie mogelijke opties

Heeft je beste vriendin net de relatie verbroken? Dan wil je natuurlijk niet dat zij een trouwkaart ontvangt die gericht is aan jullie. En misschien voelt het voor jullie ook niet goed om opa's en oma's aan te spreken met je. Uit respect spreek je ze altijd met u aan. Kiezen voor je dekt ook weer niet altijd de lading en kan verwarring geven. 

Stijlvolle Trouwkaarten gaat je helpen bij dit dilemma en geeft je 3 mogelijke opties. Aan het eind van dit blog weet je wat de voor- en nadelen zijn van elke optie zodat je een goede keuze kunt maken. Misschien wel fijn om te weten: er is geen goed of fout. 

Optie 1: Meerdere versies
Optie 2: Géén aanspreekvorm
Optie 3: Één aanspreekvorm

Uitnodiging bruiloft


Optie 1: Meerdere versies

Je wilt zowel jong als oud, alleenstaanden en stellen of families niet voor het hoofd stoten. Daarbij wil je een duidelijke boodschap overbrengen. Daarom kun je ervoor kiezen om meerdere tekstversies van de trouwkaarten te maken. Iedere groep ontvangt een trouwkaart met daarin de juiste aanspreekvorm. Dus je alleenstaande vriendin wordt aangesproken met je en familie de Vries met 4 kinderen krijgt de trouwkaart met de jullie-tekst. 


Wat zijn de voordelen?

  • Niemand wordt verkeerd aangesproken
  • Als je niet wenst dat de partner van de genodigden mee komt, dan maakt de aanspreekvorm je het helemaal duidelijk. De aanspreekvorm jullie zou in dit geval verwarrend kunnen zijn. 


Wat zijn de nadelen?

  • Het is mogelijk dat er een foutje wordt gemaakt in de aanpassingen van de tekst.
  • Iemand zou de verkeerde versie van de trouwkaart kunnen krijgen.
  • Heb je een trouwkaart voor de daggasten en voor de avondgasten? Dan zouden er wel 6 verschillende trouwkaarten gemaakt moeten worden!

Op de website van Stijlvolle Trouwkaarten kun je eenvoudig een kopie van je trouwkaart maken. Als je de trouwkaart wilt opslaan in je account, dan kies je voor "kopie" maken. Maak een goed document waarin alle teksten staan. In je eigen adressenbestand kun je een kolom maken met de aanwijzing welke trouwkaart ze krijgen. Ook kun je gemakkelijk elke kaart een andere (bestands)naam geven. Pas de naam aan als je een kopie hebt gemaakt zodat je duidelijk kunt zien of het de u/je of jullie trouwkaart is. 

Trouwkaarten zelf maken


Optie 2: Géén aanspreekvorm

Dit is de makkelijkste oplossing. Schrijf de teksten op zo'n manier dat je de woorden u/je of jullie niet hoeft te gebruiken. Oud en jong, met en zonder en relatie worden niet expliciet aangesproken. Zie kaartje hierboven.


Een paar voorbeelden

  • Deze dag vieren we graag met u/je/jullie.
  • Vier deze speciale dag met ons.
     
  • Om 14.00 wordt u/je/jullie verwacht bij het stadhuis.
  • Om 14.00 hartelijk welkom bij het stadhuis.
     
  • Daarna willen we met u/je/jullie genieten van het diner.
  • Aansluitend genieten we met elkaar van het diner.


Wat zijn de voordelen?

  • Je hoeft geen meerdere versies trouwkaarten te maken en je stoot niemand voor het hoofd.
  • Je kunt gebruik maken van de staffelkorting. Dit betekent dat je maar één kaart hoeft te bestellen en bij Stijlvolle Trouwkaarten betaal je minder bij een groter aantal dezelfde kaarten. 


Wat zijn de nadelen?

  • De taal zou formeler en minder hartelijk over kunnen komen.

Check altijd of je de woorden u/je of jullie in de trouwkaart hebt gebruikt. Anders moet je dit even aanpassen. 
TIP! Gebruik icoontjes of een tijdlijn zodat je geen aanspreekvorm hoeft te kiezen!

Save the date kaart


Optie 3: Één aanspreekvorm

Kies voor een optie waar jullie je het beste bij voelen. Jullie kennen de vrienden en familie die uitgenodigd gaan worden. Als die aangesproken worden met u/je of jullie en dat klopt niet, dan is dat voor een paar personen jammer, maar geen regelrechte ramp. 


Wat zijn de voordelen?

  • Het schrijven van de teksten is makkelijker en hartelijk. Je kunt genodigden aanspreken in de tekst.
  • Maak gebruik van de staffelkorting. Dit betekent dat je maar één kaart hoeft te bestellen en bij Stijlvolle Trouwkaarten betaal je minder bij een groter aantal dezelfde kaarten. 


Wat zijn de nadelen?

  • Mensen zouden het kwetsend kunnen vinden. Dat zou natuurlijk wel erg vervelend zijn.

Probeer consequent één aanspreekvorm door te voeren. Dus als je één keer gebruikt, dan blijft de gehele tekst u. 

Trouwkaart zelf maken


De juiste optie kiezen... Hoe doe je dat?

Er bestaat geen goed of fout in dit traject. Dit is dus echt een persoonlijke keuze. Welke aanspreekvorm jullie ook kiezen, alles is goed.

Er zijn bruidsparen die drie verschillende versies versturen van hun trouwkaarten. Trouwkaarten met u/je of jullie: dus met één aanspreekvorm, zijn heel normaal. Het meest wordt dan gekozen voor jullieJullie heeft het voordeel dat je daarmee alle genodigden als groep aanspreekt. 

Optie 2 is het meest veilig, maar kies wat het beste bij jullie past.

Reacties

trouwblog
Geachte heer/mevrouw,

Uw stuk “Schrijf je “u/je” of “jullie” op de trouwkaart” heeft wel erg veel overeenkomsten met het artikel welke deze website heeft gepubliceerd:
https://stijlvolletrouwkaarten.nl/blog-trouwkaarten/trouwkaart-je-of-jullie

Welke is het nu het origineel? Of hebben jullie een alliantie?

Met vriendelijke groet,
Rowan Post

Geplaatst door Rowan Post
Laat ook een reactie achter
 
Menu
Categorieën